Möt våren i Vallebygden 28/4

Vårens bussresa går i vårens tecken. Lördagen den 28/4 reser vi med buss Trollhättan till Hornborgasjön och Vallebyggden. Vid Fågeludden på sjöns östra sida ligger naturum Hornborgasjön. Här finns en vacker och visuell utställning där du kan lära dig mer om områdets natur, geologi, historia och fåglar. Den kunniga personalen berättar gärna om sjön och dess unika fågelliv. Från naturrum kan man lätt promenera ut till två gömslen vid fågeludden och skåda fågel på riktigt nära håll. Här vi äter medhavd matsäck men det finns också ett café för de som så önskar.

När vi är nöjda med fågelskådandet far vi vidare mot det vackra område vid berget Billingens sluttning som kallas för Vallebygden. På en liten yta, ca 1100 ha, finns sex naturreservat med olika flora och fauna. Området präglas av ett kuperat landskap som inlandsisen lämnade efter sig för 10 000 år sedan. Landskapet är mycket varierat på det sättet att ängar, betesmarker och åkrar växlar med sjöar och ädellövskog. Gammalt kulturlandskap med hagar, odlingsrösen och stengärdsgårdar, lundar med ädellövskog, kalkkärr med orkidéer, prunkande blomsterängar och rofyllda fiskesjöar.

Innan bussen vänder åter mot Trollhättan så tar vi en matpaus för att fylla på med energi.

Avfärd från Nils Ericssonsgymnasiets parkering kl. 09.00. Tag med matsäck för en hel dag. Vi räknar med att vara tillbaka ca 18.00. Kläder efter väder! Pris 100 kr men barn och ungdomar under 18 år åker med gratis.

Anmälan senast 15 april till naturskyddsforeningtrollhattan@gmail.com

För information ring Thorulf Lundqvist 0764-267809

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.